уторак, 22. октобар 2019.

RESENJA PROBLEMSKIH ZADATAKA V razred






Ovde su resenja problemskih zadataka iz udzbenika i zbirke za 5. razred osnovne skole. Izdavac "MATEMATISKOP"

среда, 2. октобар 2019.

IQ test

PRVI iq test


Ukoliko rezultat bude:


*manji od 70  to je slabo urađeno
*od 70 do 90 to je ispod proseka


*od 90 do 110 je prosečna (srednja ) vrednost


*od 110 do 130 je iznad proseka
*130 i više predstavlja visok rezultat  :)


Zanimljivosti: 


Tara Šarifi, 11-godišnja Iranka koja s porodicom živi u Velikoj Britaniji službeno je postala najpametnija devojčica na svetu.
Naime, Tara je kao učenica u britanskoj Ajlesburi školi polagala slavni Mensa IQ test na kojem je ostvarila impresivnih 162 boda. Taj rezultat je postavlja visoko iznad granice genijalnosti - koja se nalazi na 140 bodova.
Osim toga, taj je rezultat čini pametnijom i od Alberta Ajnštajna, koji iako nikad nije polagao test, prema procenama je imao koeficijent inteligencije 160. Stiven Hoking takođe imao koeficijent inteligencije 160.
Rezultat je bio veliko iznenađenje za sve, a posebno za Taru koja je izjavila:
- Bila sam šokirana kad su mi rekli.
Njeni su roditelji zajedno odlučili da Tara ode polagati test u Oksfordu jer su imali naznake visoke inteligencije kod svoje ćerke. Rezultat njenog testa zavisio je o njenoj sposobnosti da razume određene reči i odgovori na njih unutar zadanog vremena.
- Znao sam da je pametna jer bi kod raznih kvizova odgovarala na pitanja, posebno ona matematička, pre od samih takmičara. Ipak, nisam se nadao da ima tako visok koeficijent inteligencije - rekao je ponosni otac Hosein Šarifi.
Uprkos njenim godinama, sa tako visokim rezultatom, Šarifi može da se pridruži Društvu ljudi sa visokim koeficijentom inteligencije kao Mensin elitni član. Trenutno ne postoje ograničenja članstva u Mensi u smislu starosti osobe.

Nju uzbuđuje i činjenica da će upoznati i druge ljude koji su u Mensinom sistemu, uključujući i američku autorku Džojs Kerol Outs i glumicu Džinu Dejvis. Prema njenim rečima, njeni prijatelji iz škole su bili zaista impresionirani nakon što im je saopštila vesti. Dodala je i da je njen san da se, kad poraste, bavi nečim u vezi sa matematikom. Nagađa se i da je ovo znak da Šarifi možda prati stope Marjam Mirzakani, pokojne dobitnice Fields priznanja za matematiku.

- Kad budem starija, volela bih da se bavim nečim što je vezano za matematiku i nauku- izjavila je Tara za Bucks Herald.

Igrice 6. razred CELI BROJEVI